Arrenca el 12è Congrés del PSC

  • Actualitzat:
  • Creat:

Per primera vegada, s’elegiran de manera separada el primer secretari i la nova Executiva

El Congrés del PSC ha arrencat avui al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona. Durant tot el cap de setmana, 830 delegats elegiran la nova direcció del partit i discutiran sobre les propostes programàtiques. A més, 1.365 convidats participaran també en els debats d’aquest Congrés. S’han presentat 4.815 esmenes a la ponència marc.

Per primera vegada, s’elegiran de manera separada el primer secretari del partit i la seva nova Comissió Executiva. Així ho han acordat, abans de la inauguració del conclave, els tres candidats a la Primera Secretaria, Pere Navarro, Àngel Ros i Joan Ignasi Elena. Per aquest motiu, el plenari ha aprovat una esmena al Reglament que permet aquesta circumstància i que apunta també que “les candidatures a primer/a secretari/a hauran de ser presentades per un mínim del 10% dels delegats”.

Els tres candidats a la Primera Secretaria del PSC exposaran demà al matí els seus programes al plenari, començant pel que hagi obtingut menys suports, i immediatament es durà a terme la votació. Avui han pres tots tres la paraula per valorar aquest canvi en el reglament. Pere Navarro ha destacat que d’aquest Congrés “n’ha de sortir un 3 de 10 amb folre i manilles”, és a dir, “un castell fort i amb molta gent", i s’ha compromès a fer una direcció “on tothom hi estigui representat, que sigui de síntesi”, perquè “tothom ens està mirant i hem de donar exemple”. Per la seva banda, Àngel Ros ha destacat que aquest és un Congrés atípic, “en el millor sentit de la paraula”, i que “no hi ha res més democràtic que expressar idees i després votar-les”. Joan Ignasi Elena ha valorat també positivament “adaptar el reglament a la demanda dels companys”. D’aquesta manera, amb el contrast i el debat, s’aconseguirà “una àmplia victòria política dels socialistes, mirant a la societat per tornar a connectar-hi”.

 

Ballesteros: “El Congrés serà “obert, participatiu, transparent i de renovació”

El president de la Mesa del Congrés, Josep Fèlix Ballesteros ha afirmat que el 12è Congrés del PSC serà “obert, participatiu, transparent i de renovació” i ha destacat que es produirà un debat “ampli, tan obert com sigui possible”. En aquest sentit, ha recordat que les sessions plenàries seran obertes als mitjans de comunicació i retransmeses en directe per la web del congrés. Ballesteros ha dit que si alguna cosa ha marcat el tarannà del PSC “és no perdre mai la il•lusió i les ganes de lluitar pel nostre país, per la nostra gent, i aixecar-nos davant l’adversitat amb més força, ganes i optimisme que mai” i s’ha mostrat convençut que cal ser fidels “als principis d’igualtat, de justícia social i de solidaritat” i “continuar treballant per un partit d’esquerres, catalanista i ecologista”, per un partit “més potent, més transparent” tant cap endins com cap enfora, “per aquesta societat que ens espera”.

Paraules clau: