“Vull que aquest congrés sigui recordat com aquell en què els socialistes han proclamat que no estaven disposats a declarar-se vençuts”

  • Actualitzat:
  • Creat:

José Montilla reivindica en el seu informe de gestió la feina dels Governs de progrés i es mostra convençut que el PSC superarà “aquest moment de derrota si som capaços de transformar el partit”

El primer secretari del PSC, José Montilla, ha afirmat avui que “vull que aquest dotzè congrés sigui recordat com aquell en el que els socialistes van reconèixer que havien tocat fons, que han dit les coses pel seu nom, que han reconegut les seves derrotes electorals sense disfresses ni pal·liatius. I que després d’això han proclamat que no estaven disposats a declarar-se vençuts de cap manera. Que el seu compromís amb la societat catalana és de llarg abast i de gran profunditat. I que s’han posat a treballar per guanyar de nou una confiança col·lectiva que mai no haurien d’haver perdut. Estem pagant potser una factura excessiva i injusta, però aquest és el veredicte ciutadà. I és inútil girar-hi l'esquena i buscar excuses de mal pagador”.

Durant la presentació del seu informe de gestió al capdavant de la comissió executiva del PSC, el primer secretari ha qualificat de “sever” el seu diagnòstic i ha assenyalat que “hem de tenir el coratge de ser sincers amb nosaltres mateixos i exigents en l'assumpció de responsabilitats”. “Superarem aquest moment de derrota si som capaços, també, de transformar el partit. Fent-lo més obert, canviant i renovant la nostra cultura organitzativa. Som un partit de govern, però en la majoria d’institucions a l’oposició. Això ens obliga a canviar i ens deixa el temps, ara, per fer-ho en profunditat. Crec sincerament que la nova direcció podrà afrontar millor la propera etapa que, com tots sabem, serà molt difícil”, ha indicat.

Fent autocrítica, José Montilla ha considerat que “s’ha afeblit la nostra capacitat de representar un catalanisme federalista i progressista capaç de satisfer les aspiracions de més i millor autogovern, perquè sectors de la societat catalana han tingut la percepció de que no estàvem disposats a defensar l’Estatut fins a les últimes conseqüències. Perquè els qui havien de fer sentir la seva veu des de l’altra costat, arreu d’Espanya, han emmudit, han dubtat, han recelat, han sucumbit a l’argumentació fal·laç dels seus i dels nostres adversaris. Ha faltat convicció i autoritat, aquesta és la qüestió”.

Segons l’expresident de la Generalitat, “si volem rellançar el nostre projecte, si volem tornar a connectar amb la majoria ciutadana, si volem trobar noves fórmules per fer possibles els nostres ideals en els nous temps, no podem disfressar ni edulcorar els diagnòstics, ni podem atribuir exclusivament la nostra situació als elements i les circumstàncies externes a nosaltres mateixos”. “No ens enganyem: la credibilitat costa molt de guanyar i es perd amb facilitat. I la primera pedra per edificar i guanyar de nou la credibilitat perduda és exercir amb la màxima honestedat la crítica al nostre funcionament”, ha dit.

José Montilla ha assegurat que “no estic disposat a acceptar, com alguns han volgut transmetre a la ciutadania, que tots els mals que pateix Catalunya tinguin el seu origen en els governs de progrés. Afirmar això és una infàmia i un insult a la intel·ligència. I no defensar el contrari és un acte indigne i de covardia política”. “Les organitzacions polítiques -ha afegit-, quan han tingut la responsabilitat de governar, han de saber assumir els errors amb humilitat i han de defensar els encerts amb orgull i convicció. I nosaltres segurament, en molts casos, no hem estat capaços de fer, a temps, ni l’una cosa ni l’altra”.

Montilla ha assegurat que el PSC no estarà vençut si “som capaços de reforçar les nostres conviccions i renovar les nostres idees” i si “impulsem un federalisme real i integrador per al conjunt d’Espanya”. Pel primer secretari dels socialistes catalans, es pot superar la derrota “treballant perquè hi hagi més Europa, més unitat política i econòmica, no només mercat i moneda”; “demostrant que hi ha alternativa a les retallades indiscriminades, concentrant esforços, talent, capacitat i recursos en la millora de l’educació i la formació” o “fent propostes perquè el nostre sistema de salut i serveis socials no faci fallida”, entre d’altres. “Si som capaços d’aconseguir que un partit com el nostre sigui capaç, i ho ha de ser, de detectar i processar qualsevol canvi que s’insinuï en la nostra societat, no estarem vençuts. Si som capaços d’abordar aquests reptes, estic segur que començarem a estar en el bon camí per recuperar la credibilitat i la confiança perdudes”, ha conclòs José Montilla.

* Clica el titular d’aquesta nota per accedir o descarregar la intervenció íntegra de José Montilla
 

Fitxers adjunts: